A Férfi Tagozat elnöke január 27-én nyílt levélben fordult a csapatok vezetőihez. A levelet az alábbiakban olvashatjátok, utána vélemény: 

A Tagozat elnökének nyílt levele

2010. január 27.

 
A nézők panaszai nyomán az elmúlt időszakban több megkeresést kaptam kluboktól, amelyben jelezték: szurkolóikat drágábban engedik be az idegenbeli mérkőzésekre, mint a hazai drukkereket. Sajnos, nem mondhatom azt a tisztelt szurkolóknak, hogy létezik szabály, amely ezt a kérdést rendezi. Ugyanakkor az a véleményem, hogy hosszú távon az ilyen megoldások nem szolgálják a klubok érdekeit, és nem is tartom őket sportszerűnek. Ha ez az eljárás elterjed, és azok a klubok is alkalmazni kezdik, amelyeknek szurkolói csak drágább jeggyel tudták az idegenbeli mérkőzéseket látogatni, akkor gyakorlatilag minden egyesület a saját szurkolóival fizetteti meg ezt a plusz bevételt. További következmény lehet az is, hogy a drukkerek nem vagy csak kevesebben kísérik el kedvenceiket az idegenbeli rangadókra, s emiatt az esetleg tervezett plusz bevétel is elmarad. 

Azt javasolom a sportszervezeteinknek, hogy a versenykiírásban rögzített mennyiségű (15 százalék) jegy átadásakor, biztosításakor ne alkalmazzanak megkülönböztetést, kínálják ugyanazon az áron a belépőket az ellenfél szurkolóinak, mint a sajátjaiknak. Biztos nem vagyok benne, de elképzelhetőnek tartom, hogy jogi szempontból is aggályos lehet az ilyesfajta megkülönböztetés. Abban viszont biztos vagyok, hogy a sportszervezetek kapcsolatára mindenképpen negatívan hat, és megrontja a szurkolók, illetve a sportszervezetek jó viszonyát is. 

Õszintén remélem, ezen írás elegendő ahhoz, hogy a néhány egyedi esetnek ne legyen folytatása, a probléma pedig megoldódik a sportszerűség keretein belül, és nem kell erre vonatkozó szabályt beépíteni a versenykiírásba. 

Rózsás Gábor 
az MKOSZ Férfi Tagozat elnöke
Amennyiben igazak a levélben leírtak, és egyes szurkolók - csak azért mert a vendég csapat szimpatizánsai - drágábban juthattak be a mérkőzésekre roppant elszomorító. Az ember azt gondolná, hogy a csapatok (sportvállalkozások) mindannyian a kosárlabda sportág népszerűsítésért dolgoznak, tevékenykednek, és minden a bajnokságban résztvevőnek közös érdeke, hogy minél többen tekintsék meg, szurkolják végig a mérkőzéseket élőben a helyszínen. Továbbá józan ésszel azt hihetnénk, hogy a sportvállalkozás, mint gazdasági társaság profit orientált, és a több néző=több bevétel-->nagyobb profit/kisebb veszteség elvet követi.
A szituáció kínosan hasonlít az elmúlt évek labdarúgó másod osztályában történtekre, amikor is néhány csapat úgy szerette volna előteremteni az éves működési költségét, hogy a Ferencváros elleni mérkőzésen a nagyobb érdeklődésre való tekintettel a vendég csapat szurkolóinak emelt áron értékesítette a jegyeket, helyenkét többet fizettek, mint az élvonalbeli mérkőzéseken.
Kérdezhetjük, hogy mindez ez etikus-e? De szerintem felesleges ezt a kérdést feltenni:
  • mert úgy tűnik, hogy az etikus verseny a csapatok vezetőit, a döntéshozókat nem érdekli
  • mert úgy tűnik a közös cél, a sportág népszerűsítése helyett csak az egyéni érdekek, a másik fél minél nagyobb lehúzása a fontos
  • mert egyértelmű a válasz: NEM

A következő kérdés lehetne, hogy mikor is lehet etikus a jegyek árainak differenciálása:

  • ha az adott szektorban bársony székek, ingyen pezsgő kaviár..., vagyis a szolgáltatás színvonala, a kiszolgálás, a körülmények, az elhelyezés magasabb kategóriát képvisel, mint a csarnok többi részében.

Ez az egyetlen olyan indok, amiért etikus lehet a jegyek árainak differenciálása esetén -a diák, nyugdíjas stb. kedvezmények nem ide sorolandók, ha léteznek, akkor ezek a kedvezmények ugyanúgy kell, hogy járjanak mind hazai mind vendég szurkolónak -.

Felmerül a Szövetség, vagy Tagozat -nevezzük bárhogyan -, rendező szerv felelőssége. Lehet, hogy a Versenykiírásban nem rendelkeztek erről, mert fel sem merült - vagy csak nem akartak ezzel foglalkozni: "a birkák úgyis lenyelik" -. De, ha a probléma felmerült - a "birkák" mégsem nyelik le - akkor véleményem szerint a "nyílt levél" nem vezet megoldásra. Legalábbis kár azt feltételezni, hogy ha egyszer megtörtént, mondtunk egy ejnye bejnyét, akkor a csapatok mindjárt rátérnek az etikus magatartásra, és azt az idők végezetéig meg is tartják. Nem hiszem, hogy a szabályozáshoz a Versenykiírás módosítására lenne szükség, egyszerűen egy határozatot kell hoznia a Tisztelt Tagozatnak, Versenybizottságnak az adott szituációra vonatkozóan. A jövő évi versenykiírásba pedig igenis bele kell foglalni, hogy nem lehet ilyen módon hátrányosan megkülönböztetni a vendég szurkolókat.

Egy másik megoldás lehet, ha összegyűjtik a hasonló, problémás szituációkat, amik etiaki kérdéseket vetnek fel, és meg kell alkotni a Tagozat által lebonyolított versenyekre - akár bajnokságonként külön - érvényes etikai kódexet, amibe a szurkolókkal való kapcsolat, jegyértékesítéstől kezdve a vendég csapat fogadásán át a játékvezetőkkel történő kommunikálás, vendéglátás etikai szabályait lefektetik, azt a nevezéssel valamennyi csapat kötelező érvénnyel elfogadja. Be nem tartása esetén pedig első alkalommal figyelmeztetni, további alkalmakkor keményen szankcionálni szükséges.

Kívánom, hogy a jövőben hasonló eset ne forduljon elő, és mindenki egyenlő feltételekkel buzdíthassa kedvenceit. Hiszen hiába a profi bajnokság, valahol mégis csak a szurkolókért játszanak a pályán, szurkolók nélkül pedig egy csapat sem él sokáig...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosarlabda-szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr751718879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása