Az utánpótlásban dolgozó szakemberek véleménye szerint is, egyetlen olyan bajnokság, bajnoki rendszer volt a hazai kosárlabdában, ami kifejezetten jól működött. Megfelelő szervezettséggel, renszerességgel, internetes megjelenéssel. Ez a bajnokság a legkisebbek versenye a Kenguru Kupa volt.

És hogy miért is a múlt idő?!? Mert a Tisztelt MK(á)OSz úgy döntött, hogy nekik mégsem tetszik. Hogy mi nem tetszik?? Lássuk:

  • A Kenguru Kupa lebonyolítási rendszere már több, mint 15 éve működött, és jól működött, a csapatok (iskolai/egyesületi/fiú/lány/vegyes) három csapatos csoportokba kerültek besorolásra. Havonta egy fordulót rendeztek, minden csapat játszott két mérkőzést egy központi teremben. A két mérkőzés egy napra esett. A csoport első feljutott az eggyel feljebbi csoportba, a második maradt a csoportban, a harmadik pedig kiesett eggyel lejjebb lévő csoportba. Ezzel biztosítva, hogy hasonló képességű csapatok kerüljenek össze, és elkerülve a nagy különbségű mérkőzéseket.
  • Mind a gyerekek, mind a szülők és még az edzők is szerették. A rendszer kidolgozója, elindítója Lipták Mihály Úr, elősször csak Budapesten szervezte a versenyt, majd az MKOSz felkérésére országos szintű versenyrendszerré alakult. A szervező nem csak a tényleges szervezést végezte, de még egy teljesen profi internetes megjelenést is biztosított a versenynek, az összes gyermek fotójával, csapatfotókkal, naprakész eredményekkel, aktuális programmal, dobólistákkal...

 

  • Az egyik kifogás a rendszer ellen, hogy a weblap nem a hunbasket.hu alatt üzemelt, attól teljesen eltérő grafikai megoldással.
  • A másik, hogy a szervező túl sokat keres.

 

Vélemény:

  • Az oldal végül szépen be lett építve a hunbasket.hu alá, frame-mel, vagy más technikával nem tudom, de végül a hunbasket.hu alatt volt elérhető, igaz attól eltérő design-nal. De pont a Kenguru Kupa oldalának "kivégzése" után elinudlt az önálló ferfikosar.hu, ami nagyon szép dekoratív, informatív (akárcsak a kengurukupa oldala volt). Akkor nem értem??? A Férfi Tagozat megjelenhet külön grafikával stb., csak a Kenguru Kupa szúrja a vezetők szemét???
  • A másik pont, hogy Lipták Úr túl sokat keresett??? Ismerve a hazai viszonyokat, nem gondolom, hogy milliókat keresett volna, viszont lehet, hogy tényleg jól meg volt fizetve. Na és??? A mukáját kifejezetten magas szinvonalon végezte, sokkal jobban végezte a dolgát, mint bármelyik másik utánpótlás bajnokság szervező, rendező a szövetségben. Éppen ezért nem hiszem, hogy bárki sajnálta volna tőle, hogy meg is fizették érte.
  • Jelen pillanatban a Kenguru Kupa követhetetlen, szervezetlen, az új rendszer kaotikus..., és kiszámíthatatlan. Aminek az eredménye szép lassan az lesz, hogy a csapatok száma csökkeni fog, mert a szülők nem fogják tudni alakítani a programjukat. Pl: A soron következő hétvégén (febr. 13-14) van olyan csapat, aki egyetlen mecscet játszik (Hartyán Kajmán), van olyan aki hármat szombaton, vagy vasárnap, de olyan is, aki kettőt szombaton és egyet vasárnap (Budai Vizslák) (info: budbasket.hu). Az ilyen kaotikusan szervezett bajnokság nem tartható fenn sokáig. Ugyanis a Kenguru Kupának nem csak a versenyeztés volt/lenne a feladata. A Kenguru Kupa, mint a legfiatalabbak országos szinten szervezett versenye, a versenyre szoktatás feladatát is el kell lássa. És nem csak a gyerekeket, edzőket kell a rendszeres versenyeztetéshez szoktatni, hanem a szülőket is. Ugyanis egészen eddig a korig a szülők szabadon rendelkeztek a hétvégéikkel, utaztak nagyihoz, rokonhoz, telekres stb... Ahogy öregszik a gyerek, egyre többször kell majd hozni, vinni a különböző versenyekre, minthogy a csapatok többségének nincs pénze buszt bérelni, rá vannak utalva a szülői segítségre. De ahhoz, hogy ez a rendszer hosszú távon működőképes legyen, ehhez a szülőket is folyamatosan hozzá kell szoktatni, hogy bizony most már ezt a programot is figyelembe kell venni a családi programok/nyaralás stb szervezésénél. De, ha rögtön az elején egy káoszt lát a szülő, akkor nagyon sokan el fognak riadni, nem vállalják a segítséget, nem tudják elvinni a gyereket. Az edző mérges lesz, "ha nem tudsz jönni meccsre akkor minek jársz edzésre?", csökkenni fog a gyerekek száma és ezután csökkeni fog a csapatok száma.

Ugye nem ez a cél???? Jó lenne nem teljesen szétverni a Kenguru Kupa rendszerét, vagy ha már az idei év ilyen kaotikusra sikerült, legalább a jövőben térjünk vissza a bevállt és jól működő szisztémára (amit szülő/gyerek/edző egyaránt szeretett).

Továbbá a jól működő internetes megjelenés helyreállítása is szükséges a sikeres lebonyolításhoz..., fényképekkel, pontszerzőkkel, ranglistákkal, programokkal, eredményekkel...

Remélem az illetékesek elgondolkoznak, és rájönnek, hogy nem kell mindent szétverni, különösen, ha működik.... Lenne bőven olyan bajnokság, aminek az átszervezésére, megreformálására szükség lenne...


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosarlabda-szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr871738955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világszám 2010.02.09. 08:37:45

Mit szólsz ahhoz, hogy a hivatalos honlapn így jelenik meg a soproni összetartés!
Sopronban az U-16-os leány válogatott
2010. január 20- 24 között tartott edzőtábort az ORV-győztes U-16-os leány válogatott

A keret alábbi 16 játékosa vett részt edzéseken:

Karlócai Julianna ,Szabó Fanni, Vukov Szonja, Miháczi Diána (BSE), Pap Regina (Ceglédi EKK), Dóka Zsuzsanna, Gaszner Anna,Simon Ágnes, Szabó Réka ( Debrecen SC-SI), Fejes Fruzsina Miskolc SI-SC, Csutorás Fanni, Szamosi Amadea (Mizo Pécs 2010), Czinder Adrienn, Doncsecs Kitti (Soproni Darazsak), Balsay Anna (Fejér Kosársuli SE), Hegedűs Janka (Vasas-Csata).

A programban az Amatőr Női Bajnokság éllovasa elleni 5x10 perces edzőmérkőzés is szerepelt:

SMAFC-NYME - U 16-os válogatott 75:65 (14:12, 25:17, 16:12, 7:17, 13:7)
Sopron, 50 néző V.: Kulcsár, Hernicz
SMAFC: Dávid 8, Horváth 14/9, Farkas 12/6, István 9/3, Katona 2. Cs.: Klemencsics 13/3, Zottl 8, Préger 2, Kisréti 2, Takáts D. 2, Hadarics 2, Kerékgyártó 1, Balla.
Edző: Palkovits Tamás
U 16: Szabó F. 7/3, Vukov 5/3, Csutorás 4, Papp 9, Fejes 10. Cs.: Karlóczai 9, Simon 7/3, Czinder 3/3, Bodnár 2, Hegedűs 2, Gaszner 1, Doncsecs 1, Balsay 1, Miháczi, Szabó R., Dóka.
Edző: Konta Gyula, Bajusz György

Ehhez képest Amadea biztosan nem volt ott, hiszen a fotón sincs rajta, viszont ott van Bodnár Fanni, az egyetlen 95-ös a BSE-ből. Ez a trehányság netovábbja!

drtodi 2010.02.09. 10:35:37

Tökéletesek a meglátásaid! Tényleg értelmetlen és követhetetlen lesz így a Kenguru kupa. Ráadásul az év végi "dzsembori" is értelmetlen.
Egy példa XY csapat legjobb játékosa, ha kiválasztják, akkor nem a saját csapatában fog szerepelni a döntőn, hanem egy "válogatottban". Véleményem szerint ilyen korban sokkal fontosabb, hogy a barátaival és csapattársaival legyen. A többi ilyen "apróságról" nem is szólva...

kosarlabdaszerintem · http://kosarlabda-szerintem.blog.hu 2010.02.09. 10:42:55

@Világszám: az U16-os válogatottal kapcsolatban, de egyébként az összes up válogatottal kapcsolatban egy másik cikkben kifejtettem a hunbasket.hu-ról és a válogatottak publikálásával kapcsolatos véleményem.
Amúgy nem tartom kizártnak, hogy az említett versenyző mégis ott volt, csak hamarabb elment, mint a fotózás volt, mint azt a leanyu16.blogspot.com/ -on a csapat vezetői írják, többen korábban elszállíngóztak. Pontos infóm erről nincs, mint ahogy a játékosokat sem ismerem személyesen, így a képen sem tudom őket azonosítani.

kosarlabdaszerintem · http://kosarlabda-szerintem.blog.hu 2010.02.09. 10:51:05

ahogy olvasom még jobb is, hogy nincsenek pontos információim a bajnokság végi "dzsembori"-ról... mert ez a válogatottban játszás a saját csapat helyett... ez valami ordító baromság, és edzőként ha az én csapatomban lenne ilyen kiemelés, 99% hogy nem támogatnám, és ragaszkodnék hozzá, hogy maradjanak a csapatban (nem a saját önérvényesülés miatt, hanem a gyerekek miatt).

Amúgy meg ha már minden áron válogatni akarnak, akkor ne így! Lehetne mondjuk 2*10 (12) gyereket kiemelni, és egy próba, bemutató mérkőzést rendezni mondjuk 'A' és 'B' válogatott, vagy 'Kelet-Nyugat' néven az évvégi tornán. Ami még nem is biztos hogy rossz lenne, motívációnak, hogy aki jól teljesít, jól dolgozik még címeres mezt is húzhat..., a kicsiknek ez még igenis nagyon nagy motívációt jelenthet...

De ezt sokkal pontosabban ki kell dolgozni, és nem úgy hogy a csapatból kiemelik és nem is játszik a saját csapatában. Ekkora baromságot életemben nem hallottam még. Remélem az illetékesek hamar észhez térnek.

Amúgy ki fog meccselni ezekkel a kiválogatott gyerekekkel??

A végére pedig egy költői kérdés:
Miért kell valamit - ami jól műödik - teljesen szétverni???

Világszám 2010.02.09. 12:27:04

@kosarlabdaszerintem: A következő logika vezérliezeket az embereket.
1. kenguru szinten még hatalmas verést osztanak ki egymásnak a csapatok. Pl. a döntőbe bejutó komolyabb csapatok 110:20-ra is elvernek egy másik területről érkezőt. Talán ezt akarják kikerülni.
2. Megmondom őszintén én nem találom az új lebonyolítást, hol lehet erről olvasni? Az MKSOZ honlapján? Ott hol?
3. A jamboree pedig alapvetően az amerikai mintát követi, ahol számtalan tehetség van 1000 csapatban. Itthon azonban van 5-7 műhely és onnan kerülnek ki a jobb játékosok.
4. Egyetértek, hogy csapatoknak kell menni, mert ezek a lányok és srácok még a közösség kedvéért játszanak. A szülőkről már nem is beszélve. Az utóbbiek egy része azt érezheti, hogy leszarják őt és gyermekét, mert a csapton belül csak 4. poszt az ővé és nem fér be a válogatottba.
5. Sterbencz Tamás, aki folyton elméleti alapon újítgat, e nemzetközi szinten még sikeres csapatot nem csinált.

kosarlabdaszerintem · http://kosarlabda-szerintem.blog.hu 2010.02.09. 12:42:59

@Világszám: sajnos nem tudom hol lehet elérni az új lebonyolítási rendszert részletesen, én sem találtam meg. Egyszer volt egy hír a hunbasket.hu-n hogy már nem Lipták szervezi, hanem mások és hogy más lesz a Bajnokok Tornája is. Ami alapján a bejegyzést írtam, az a budbasket.hu heti programja, ahol a játévezető küldés is van a budapesti bajnokságokra. Ott tűnt fel, hogy totál kaotikusan játszanak a csapatok.

Az amerikai mintát meg szerintem adott esetben kár követni, mert egy egészen más kultúrájú országról, más körülményekről van szó.
A régi rendszerben a Bajnokok Tornája elején lehet voltak nagy különbségek de a végére általában minden csapat játszott legalább két jó mérkőzést is. És szerintem jó hangulatú tornák voltak.
Nem igazán tudom hogy hogyan lesz ez a dzsembori lebonyolítva, de nem igazán látom, hogy az ilyen nagy különbségű meccsek hogyan kerülhetők el 100%-osan. Ez mindig benne van a pakliban.
Különösen ha a legügyesebbeket még össze is válogatják..., persze ott az összeszokottsággal lesz gond, de ebben a korban még az 1:1 eleni játék dominál, tehát az összeszokottságnak talán egy kicsit kisebb jelentősége lehet.

Én úgy látom, hogy Sterbenz leginkább egy báb..., mint ahogy női válogatott kapitányként gyenge kezű volt, úgyanúgy gyenge kezű vezető a szövetségben..., de erről majd egy későbbi bejegyzésben lehet részletesebben írok véleményt

drtodi 2010.02.09. 15:05:54

@Világszám:
Klasszikusan ez az a korosztály, ahol még az eredményt sem kellene számolni.

OkoskaTo:rp 2011.01.09. 17:37:23

Maximálisan egyetértek az írással. A régi Kenguru weblap ha kicsit korszerűtlen, nehezen kezelhető is volt, de legalább fent volt rajta minden adat.

A weblapozásnál és a ki-a-király-a-szemétdombon jellegű egyéni sérelmeken kívül fontosabb kérdésnek tartom, hogy ezek a meccsek mire nevelik a gyerekeket. Ha ugyanis vannak szabályok, amiket az egyik csapat betart, a másik meg letojik (és ez előnybe hozza), és a bíró sporttárs sem tartatja be, az nem jó. Gondolok pl. itt arra, amikor az egyesületi csapatok területvédelmet játszanak, noha a versenykiírás egyértelműen 1-1 emberfogást ír elő. Vagy hogy a visszajátszást hol befújják, hol nem. Vagy hogy mi a teendő, ha valamelyik csapat 10-nél kevesebb taggal áll ki. Vagy hogy egy gyerek melyik negyedekben léphet pályára (ez visszanézhető a jegyzőkönyvekben is - az nem kóser, ha egy gyerek kettőnél több negyedben is pontot szerez). Vagy amikor 1-2 játékvezető (szerencsére tényleg csak néhány) az egyértelműen téves ítéleteit sem hajlandó felülvizsgálni - még az a gyerek is tanácstalanul áll, aki megkapta a labdát.

@drtodi: Ez nettó hülyeség. A gyerekek maguk számolják, és sikerélményt jelent nekik, hogy hány kosarat dobtak egy meccsen.
süti beállítások módosítása