Első bejegyzésnek mást terveztem, de sajnos a technika közbeszólt. Eredetileg a Női válogatott kapitány kérdését (persze tudom, nincs is kérdés, hiszen van kapitány és stáb) akartam boncolgatni, de valamiért többszöri próbálkozás után, amikor is az utolsó pillanatban elveszett az írásom, már nem volt több időm. De könnyen előfordulhat, hogy lesz még aktualitása a témának... Természetesen a fent említett technikai probléma valószínűleg az én rutintalanságomból eredt, mivel ez az első alkalom, hogy a blog.hu-t használom, még bele kell tanulnom.

És akkor most jöjjön az aktuális téma: Női Amatőr Nemzeti Bajnokság Keleti Csoport, avagy a 20-0-k bajnoksága.

Először az FTC-Debrecen mérkőzést kellett 20-0-val zárni, mivel a vendég csapat - az FTC állítása, valamint a fradikosar.hu-n közzétett MKOSZ határozat szerint - csalárd módon próbálta elhalasztani a mérkőzést, olyan járványra hivatkozva, ami nem létezett a helyi, regionális ÁNTSZ szerint, márpedig csak ilyen esetben és egyéb más feltételek teljesülése esetén lehetett volna egyoldalúan vis major-ra  hivatkozva elhalasztani a mérkőzést egyoldalúan.

Következett a "várva-várt", a Fradisok által az év mérkőzésének kikiálltott találkozó, ami a bajnoki helyezéseket megnézve még igaz is a csoportban. Ez a mérkőzés a Vasas-Csata II - FTC. A mérkőzés szinte végig gond nélkül lezajlott, illetve biztosan voltak játékvezetői tévedések, de erről nem tudok és nem is akarok írni, mivel nem volt szerencsém jelen lenni. Aztán 50 másodperccel (egyes infók alapján 49) a mérkőzés vége előtt a hazai csapat levonult és nem is tért vissza játszani a pályára. A történet vége pedig, hogy a hivatalból eljáró Versenybizottság 20-0-ra a vétlen Ferencvárosnak ítélte a mérkőzést, és további büntetéseket szabott ki a hazai gárdára, mely büntetések egyébként kivételesen precízen vannak szabályozva a versenykiírásban.

Vélemény1: Az első eset roppant elkeserítő, pont amikor más sportágakban "bunda botrány" van, akkor előjön, hogy itt is próbálnak csalni, csak itt nem eladják a meccset, hanem éppen hogy önös érdekeket előtérbe helyezve próbálnak kibújni a mérkőzések lejátszása alól, halasztani nem létező indokokra. Hogy mégis miért említem itt a bundát?? Egyszerű oka van.. ugyanaz a fenti eset, a bunda, és mellékesen a másodosztály elnevezésének (Amatőr NB I) indítéka... igen, a PÉNZ. A bunda esetében nyilván nem kell indokolni, a bajnokság neve... miért is Amatőr NB I, amikor ez tulajdonképpen a másodosztály?? mert így könnyebb megcsapolni az önkormányzatot, a szponzorokat... stb stb..., és nyilván ezek a források eredményt is várnak, és ha beteg pár játékos, akiktől az eredmények szállítását várjuk, akkor bizony bizony, mindegy milyen áron, de meccset kell halsztani..., természetesen a mérkőzés halasztáshoz fűzött megjegyzés egyéni véleményt takar.

Vélemény2: Azt a megoldást, hogy egy csapat levonul és nem folytatja a mérkőzést SEMMILYEN körülmények között nem tartom elfogadhatónak, és megindokolhatónak, különösen nem ilyen indok a játékvezetői tévedés, rossz fújás... Az egyetlen eset amikor mérkőzés félbeszakítása elfogadható, csak is külső körülmények miatt, pl nézői rendbontás, de ebben az esetben is a játékvezető felelőssége mérlegelni. A csapatoknak pedig az a dolga, kötelessége, hogy a játévezetők döntéseinek megfelelően végig játszák a mérkőzéseket. Ha csalást, eredményt befolyásoló tévedést, műhibát vélnek felfedezni, akkor pedig megvan a hivatalos út ahol utána óvni, reklamálni, a mérkőzés játékvezetőinek ténykedésének kivizsgálását kérnvényezni lehet... Persze láthattunk már negatív példákat korábban is, pl Rátgéber a válogatottal is levonult egyszer, de sajnos volt már hasonló példa Kenguru Kupa leány Bajnokok Tornáján is pár évvel ezelőtt, szerencsére ott végül rendben befejezték a mérkőzést, de különösen a kis gyerekeknél még csak fel sem lenne szabad merülnie ilyen gondolatnak...

Vélemény 3: Azt kell mondjam, hogy az MKOSZ kivételesen mind két esetben helyesen járt el, és a szabályoknak megfelelő határozatot hozta, mégis szomorú tény, hogy két fontos mérkőzés is a Versenyirodában kell eldőljön, a parkett helyett... Reménykedjünk, hogy a folytatásban minden mérkőzés a pályán dől majd el.

Vélemény 4: Az viszont igen csak furcsa, hogy a döntésről, a hivatalos eredményekről jelenleg csak és kizárólag a fradikosar.hu-n olvashatunk, míg a Vasas-Csata honlapján még mindig a pályán elért eredmény olvasható (statisztikával együtt, ami nagyon pozitív, hogy B csoportban is elérhető a meccseiken), valamint az MKOSZ honlapján sem találunk semmilyen utalást az eseményekre, határozatokra semmire...

Kiegészítés (2009.dec.14. 18:32): Időközben kiváncsiságból újra rápillantottam a hunbasket.hu-ra, és a két 20:0-s eredmény már szerepel, de a táblázat véleményem szerint továbbra is helytelen, hiszen a két 20:0-s mérkőzés esetében a vétkes csapatok (Vasas-Csata II, Debrecen) nem kaphatták meg a kiállásért járó egy-egy pontot, bár ezzel az aktuális helyezése egyik csapatnak sem változik, a végelszámolásnál még fontos lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kosarlabda-szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr91597336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kosarfan 2009.12.14. 18:18:43

sok igazság van abban, amit a post-ban leírtál, azoban attól még, hogy született két ilyen eredmény túlzónak tartom rögtön 20-0 -ák bajnokságának titulálni az NBI/B-s női bajnokságot. szerencsétlennek tartom a debrecen próbálkozását, hogy egy komoly csapat ilyen eszközökhöz próbál folyamodni, ahelyett, hogy a pályán mutatná meg erősségét. ezért izgalmas egy csapatsport, hogy mindig az a legerősebb csapat, akit éppen ki tud állítani. a vasasra nem találok szavakat, amikor a fradis lányok végig hajtva a sírból visszahozzák és MEGNYERIK a mérkőzést, nem engedjük vissza a játékosokat...hogy is van ez? az első félidőben (mikor a vasas vezetett) nem volt baj a játékvezetőkkel, mikor szorult a hurok, akkor hirtelen ők a világ legrosszabb játékvezetői, felháborító!

kosarlabdaszerintem · http://kosarlabda-szerintem.blog.hu 2009.12.14. 18:22:44

Természetesen két eset még nem a világ, csak én úgy gondolom, hogy a másodosztályban, ahol a csapatok elvileg azért kéne hogy versenyezzenek, hogy a profik közé kerüljenek, ott egy ilyennek sem kéne lenni.
Természetesen kb tisztában vagyok a csapatok anyagi és egyéb körülményeivel, tudom, hogy korántsem mind a feljutásért küzd, sokkal inkább a túlélésért, mint ahogyan az A csoport jó néhány tagja is..., de ez egy másik téma :)
A comment késői megjelenéséért sorry.. de még tanulnom kell a blog.hu-t :) :), de igyekszem :)
süti beállítások módosítása