http://www.nemzetisport.hu/nso_hirek/noi-kosarlabda-nb-i-a-bse-tizenket-ponttal-nyert-a-beac-ellen-2020100

BEAC-ÚJBUDA–BSE 66–78 (18–30, 19–14, 14–22, 15–12)
Városmajor, 100 néző. V: Szilas, Menyhárt
BEAC: Pusztai 4, Horváth Sz. 4, ZSÁMÁR 15, Halasi 4, Kisvári 2. Cs: Katona 5, Magyar 4, Szamosi 8/3, CSICSAI 14/3, Gróf 4, Guti 2, Cseh-Szombathy. Edző: Balogh Judit
BSE: KOCSIS 15/3, Simon 3/3, TIBA 12/12, Hegedűs 8, VARDA 25/3. Cs: Fülep 4, Gadnai 2, Vincze 9. Edző: Farkas Sándor
Az eredmény alakulása2. p.: 2–6. 6. p.: 16–19. 12. p.: 22–32. 15. p.: 31–34. 21. p.: 39–48. 28. p.: 49–65. 32. p.: 51–70. 38. p.: 61–74
MESTERMÉRLEG
Balogh Judit: – Nagy kérdés, hogy jövőre lesz-e ennek a meccsnek visszavágója. 
Farkas Sándor: – Idegölő mérkőzésen tovább szaporodtak sérülésből eredő gondjaink. Simon Zsófiának az első percben kifordult a bokája, sérülten folytatta a játékot. A vizsgálatok után derül ki mennyire komoly a sérülése. 

Balogh Judit nyilatkozata több, mint érdekes... személyes véleményem szerint ennek az egyesületnek már évek óta nincs keresnivalója az első osztályban. Mielőtt félreértené valaki, nem vagyok a BEAC ellen... sőt, remélem hogy túl élik és még sok tehetséget kinevelnek.

De... az egyértelműen látható, hogy évek óta nincs meg a szükséges anyagi fedezet a csapat A csoportos működéséhet, sőt, véleményem szerint a mai BEAC még a "B" csoportot sem tudná megnyerni. Természetesen a játékosok fejlődése szempontjából sokat számíthat, hogy melyik osztályban szerepelnek, de talán ez az egyetlen szakmai szempont, amiért a BEAC az "A" ligában szerepelt. 

Sokkal inkább felmerül a kérdés, hogy támogatást csak így sikerült szerezni, a BEAC Női Kosárlabda Utánpótlás Alapitványhoz így lehetett több pénzt beszerezni, valószínűleg a "B" liga - hiába hívják Amatőr NB I-nek - nem lesz olyan vonzó a támogatóknak. Továbbá az önkormnyzat sem támogatja ugyanolyan mértékben a "B" divíziót.

Hoszzútávon szerintem az egyetlen lehetőség, hogy a BEAC is beolvad az Újbuda TC-be, ahogyan fiú vonalon a MAFC KS már megtette, valamint a Budai XI is. Bár szerkezetileg elég káoszosnak tűnik az Újbuda TC felépítése, mivel mind a MAFC-os érdekeltségű csoport, mind a Budai XI érdekeltségű társaság indít fiú utánpótlás csapatokat, ezt szerintem a jövőben tisztázni kell, és nem saját magukkal konkurálni.

Továbbá leány vonalon a BEAC-nak az önállóságot fel kell adnia, és csatlakoznia. Hiszen az önkormányzat egyértelműen a saját fenntartású és tulajdonú egyesületet fogja preferálni, hiszen a költségvetését, a támogatások és más juttatások felhasználását sokkal jobban ellenőrizheti, a pénzek elfolyatására kisebb lehetőség nyílik. (Vajon miért nem akart a BEAC eddig beolvadni??? - költői kérdés)

Hosszútávon szerintem egyetlen út lehet az újbudai kosárlabdázás számára:

  • önkormányzati tulajdonlással az Újbuda TC keretein belül működtetve a teljes utánpótlás és felnőtt csapatok
  • letisztult szerkezettel, megszüntetve az átfedéseket (pl: MAFC KS, Budai XI stb.)
  • kenguru és gyermek korosztályok iskolai csapatokba kiszervezve (pl.: Budai DSE és más iskolai csapatok létrehozása)
  • Serdülő korosztálytól központi helyen tartott edzésekkel, szakmai alapokon kialakított keretekkel, ahol helyet kell adni legalább egy amatőr versenyző társaságnak is, mint a mai Budai DSE serdülő lány csapata, de ugyanezt a lehtőséget a fiúk számára is biztosítani kell
  • Az 1. számú felnőtt csapatok (férfi és női) számára profi menedzsment felállítása, professzionális körülmények (támogatók, felszerelések, edzés lehetőség, közönség szervezés, terem lehetőségek) kialakítása
  • Ezekben a csapatokban a saját utánpótlás játékosoknak verseny lehetőség biztosítása
  • További 2. számú és tartalék csapatok versenyeztetése amatőr szinten, több kategóriában.

 

A fentiek alapján kialakított felépítés alapján pár év alatt felépíthető egy olyan egyesületi modell, mely az iskolai sportra alapozva, szakmai kiválasztással a MAFC KS és a BEAC hagyományait követve kiemelkedő utánpótlás nevelő munkát végez, és leendő válogatott sportolókat nevel ki. Egy ilyen kiemelkedő utánpótlás bázisra építve pedig megalapozható egy sikeres NB I. A csoportos csapat is mind férfi, mind női vonalon.

Ami a fiú vonalat illeti továbbra is kérdés, hogy melyik egyesületből lehet első számú csapat Budapesten, a lány vonalon pedig egy ilyen modell felépítésével szintén esély nyílhat az első számú, meghatározó egyesületté válásra a fővárosban. Habár női vonalon a BSE gyengülése lehetőségként jelentkezhet egy átalakított, professzionalista felépítésű egyesület számára, de a Fradi újraindulása gyengítheti is, ráadásul az újjáéledésükkel lépéselőnybe is kerültek. De így sem lehetetlen a megvalósítás női vonalon sem, de sürgősen cselekedni kell.

Ha nem cselekednek, vagy továbbra is az egyéni érdekek kerülnek előtérbe, a közös cél helyett, akkor sajnos nagy esély van arra, hogy hosszú évekre eltűnjön a női kosárlabdázás térképéről Újbuda.

A bejegyzés trackback címe:

https://kosarlabda-szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr471812605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi úgyis beszavazzuk Molnár Gyulát 2010.03.10. 19:28:23

Újbudát ellepték a nem kampányoló Fidesz plakátjai. Guzmicás egy választókerület ez Viktoréknak. Nem elég, hogy az MSZP Molnár Gyulát, a polgármestert indítja, de még jelöltet is kelet váltani. Először Orbán Anita indult volna itt (nincs semmiféle rok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása