Jelenleg nincs elnöke az MK(á)OSZ-nek... Berényi Úr úgy döntött elég volt, megelégelte a gáncsoskodást stb stb... nem becséltük meg a munkáját... meg amúgy is... ismét üres a Tenisz Szövetség elnöki posztja, de erre még visszatérek...

A szövetségben az utóbbi időben több kisebb-nagyobb vihart kavaró esemény is zajlott... Rátgéber menesztése, 7 milliós szövetségi kapitány a női válogatottnál, elnökségi tagok lemondása stb stb... Mondhatnánk akár azt is, hogy: "úgy szép az élet, ha zajlik".

Most pedig fejetlen lett a szövetség. Ahogyan azt Berényi Úr elismerte, nem tudta mire  vállalkozik. Pedig sejthette volna.., de nem ő felkészületlen volt..., ezáltal véleményem szerint alkalmatlan is a posztra... Hiszen a megválasztása előtti időszakban Németh László érkezésével felborult a korábban megszokott rend, vagyis hogy az elnök gyakorlatilag csak protokoláris szerepet tölt be. Németh Úr megpróbált rendet tenni, törvényes állapotokat megeremteni és a naplopókat eltávolítani.

Ezek ismeretében Berényi Úr  igencsak mellé fogott... azt hitte, hogy "kávé-pogácsa" elnök lehet, és ismét visszaállhat a korábbi rend, miszerint a főtitkár ellát mindent, neki cask asszisztálnia kell. De nem... ez több okból sem sikerülhetett. Elsősorban azért, mert Németh Úr, a maga rövid hivatali ideje alatt ezt a rendszert alaposan megtörte és felforgatta, másrészt pedig ehhez kellett volna egy erős kezű főtitkárt találni, de -a szintén soproni kötődésű - Sterbenz Tamás - mint az a női válogatottnál is kiderült már - egyáltalán nem erős kezű, sőt... Az pedig, hogy a sportágban jelenlévő széthúzás is váratlanul érte, több mint hihetetlen, hiszen azt csak tudnia kellett, hogy milyen körülmények között került az elnöki posztra.

Ami pedig a tevékenységét illeti, lehet, hogy anyagilag talán valamivel stabilabb a szövetség, illetve lehet, hogy az adósságokat sikerült csökkenteni, erről sajnos pontos információ nem áll rendelkezésemre, továbbá lehet, hogy törvényesre konvertálták a működést..... DE a törvényes keretű működés gyakorlatilag ugyanazokkal a személyekkel valósul meg, mint a Németh előtti törvénytelen időszakban. A szövetség ismét lemondott a bajnokságok szervezési jogáról, csak mostmár nem Ligáknak, hanem Tagozatoknak hívják, nem önálló szervezetek, hanem szövetségen belül működő, tulajdonképpen részszervezetek, természetesen - legalábbis véleményem szerint- önálló jogi személyiséggel rendelkezve. Ugyanazok az emberek alkotják a mai Tagozatokat, mint korábban a Ligákat, vagyis ugyanazok az emberek felügyelik a pénzügyi mozgásokat és minden döntést, mint a korábbi törvénytelenül működő Ligák esetében.

Vagyis, az egész nem más mint egy óriási humbug..., ismét nem sportszakmáról, eladhatóságról szól a dolog, hanem egyes emberek, csapatok aktuális érdekeiről és nem hosszútávú működtethetőségrőlm, eladhatóságról, fenntarthatóságról...

További "eredmény" Berényi Úr regnálása alatt, hogy az egyetlen működő rendszerű bajnokságot, a legkisebbek küzedelmeit, a Kenguru Kupa lebonyolítását, kommunikációját és szinte az egész rendszert sikerült szétverni és kaotikussá tenni (lásd korábbi írásomat).

Eredménynek tekinthető, bár inkább a "beszállító" fejlesztésének eredményeként tekintenék a hunbasket.hu többszöri megújulására, mely jelenleg végre áttekinthető formátumot öltött, bár tartalmilag bőven hagy kívánni valót maga után (pl.: válogatottak hiánya).

Továbbra sincs változás a szakmai kérdésekben, például az utánpótlás válogatottak vezetőinek kinevezését illetően, ahol igazából senki nem tudja mi alapján kerülnek kiosztásra a pozíciók, bár női vonalon rebesgetnek olyan pletykákat miszerint a Tursics házaspár befolyása e kérdésben még mindig igen erős, ennek ugyan ellentmond Balogh Judit pozíciója, de ő meg a szövetségben uralkodó soproni vonalhoz köthető.

Tényleges eredményként ismerhető el a sportág ismételt jelenléte a televiziókban, de minden más jellegű kommunikáció igen gyengének bizonyul, vagy nem is létezik (lásd Nemzeti Sport minimálisnál is kevesebb tudosításai). Továbbá az éves Kosárlabda Gála továbbra is értékelhetetlen színvonala, programja... az évek óta láthatóan nem működő lebonyolítás fenntartása.

Számomra döbbenetes, hogy az exElnök Úr azt mondja, nem tudta mire vállalkozott... hiszen tapasztalt üzletember, és sportvezető is egyben. Jómagam egyiknek sem vagyok mindható, de a sportág állapota felfogható egy krízisben - akár csődközelben - lévő vállalkozásként is, ahol válság menedzselésre van szükség. Márpedig válságban az ellentétek kiújulnak, felerősödnek... sőt a keselyűk is megjelennek, akik csak a maradék ellophatót szeretnék maguknak megkaparintani... 

Válságot pedig csak egy erős kezű vezető tud kezelni, és ha teszik, ha nem... de diktatórikusnak tünő módszerekkel, legalábbis nagyon erős központi felügyelettel... A Berényi-Sterbenz vezette szövetség pedig egyáltalán nem bizonyult erős kezűnek... sőőőt...

Azon meg sem lepődöm, hogy a lemondás a Tenisz Szövetség elnöki posztjának megürülésével esik egy időbe... bár, mint több forrásból is hallani lehet, azért ott sem mindenki örülne Berényi visszatérésének, mert távozásakor sem hagyott maga után túl sok jót.

Mi pedig a kosárlabdában kiváncsian várjuk kié lesz a folytatás, vajon történik-e érdemleges változás a sportágban, vagy tovább folytatódik a vegetálás, és a teljes leépülés...

A bejegyzés trackback címe:

https://kosarlabda-szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr371796756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása